Eline de Jonge
Alhoewel Eline de Jonge geboren en getogen is in Nederland, heeft ze vele jaren van haar volwassen leven in oa New York doorgebracht. Zij woont en werkt momenteel in Amsterdam, Domburg en Cadaques en exposeert haar werk (internationaal)in New York, Mexico, Shanghai, Geneve, Brussel London, alsmede op (internationale) kunstbeurzen, in publieke ruimten (oa Four Seasons Hotels, The Clinton Foundation, Amsterdamse rechtbank, Disney Corporation, PON etc). Ook werkt zij veel in opdracht.
In 2017 ontving zij een stipendium van de Nederlandse overheid voor een artist in residency van 3 maanden in Shanghai.
Uit het werk van De Jonge spreekt de inspiratie voor de energie die voortkomt uit mensenmassa’s die zich voortbewegen in de stedelijke omgeving, met name in New York.
Als student in Manhattan maakte ze eind tachtiger jaren op haar Nederlandse fiets menig kilometer dwars door de stad. Later woonde ze er nog eens acht jaar. Ze raakte gefascineerd door de constant veranderende buurten, maar vooral ook door de diversiteit en interactie tussen de New Yorkers, die altijd onmetelijke positieve energie uitstralen.
Door een hoger standpunt in te nemen in haar observaties creëert ze niet alleen een fysieke afstand met een interessant perspectief, maar stelt ze zichzelf ook in staat beter te observeren. Ze onttrekt zichzelf aan de massa en wordt toeschouwer, waardoor de energie nog sterker voelbaar is. Dit standpunt in combinatie met het vaak kraakheldere zonlicht en schaduwen levert een geheel eigen beeldentaal op die wordt vastgelegd op grote doeken en panelen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld Grand Central, de schaatsers in Central Park, straat scenes, maar ook mixed media werken met bijvoorbeeld de New York Times en vintage kaarten als ondergrond. Deze krant is een vitaal onderdeel van het dagelijkse leven in New York. Naast New York heeft zij ook series gemaakt over Parijs, skiers en onlangs de nieuwe Shadows on Sand Beach serie. Maar altijd blijft de mens daarbij centraal in het thema. Hierin zoekt ze naar een balans tussen rust en beweging, tussen haast en contemplatie. Die spanning is de kracht van De Jonge’s werk.
Eline studeerde onder andere aan de avondopleiding van de HKU, een jaar kunstgeschiedenis in Cambridge (Trinity 1980). In New York o.a. bij the Art Student’s League en met Enzo Russo, een leerling van Giorgio de Chirico. Eline ontwikkelde een kunstprogramma voor kinderen “Paint-a-Masterpiece” en gaf les aan The Greenwich Art Society in Amerika. Ze publiceerde samen met twee andere auteurs een boek met de titel “Lessons of Enzo Russo”.
“ BEWEGING EN RUST”
“Eline de Jonge kan goed kijken. Ze neemt plaats, ergens in een van haar favoriete wereldsteden, en vervolgens observeert ze het leven van alledag. Mensen die zenuwachtig heen en weer rennen, die een trein willen halen, die schaatsen, zaken doen, praten, slenteren. Of auto’s die om perkjes heen scheuren.
Al die bewegingen legt ze vast op doek. Alhoewel, vastleggen is niet het juiste woord. Het worden geen letterlijke “afdrukken”, maar vertalingen. De massa’s in de stad worden in De Jonge’s brein een soort schaduwen van bewegingen.
Het lijkt alsof de figuren heel kunstig met een ingebouwde vertraging worden weergegeven, zodat voor de kijker een synthese ontstaat van haast en contemplatie, van beweging en stilte. Haar doeken stralen een merkwaardig soort rust uit, terwijl de omgeving nou niet bepaald tot rust uitnodigt. Die spanning is de kracht van haar werk.”
(Recensie Time Out Den Haag)