Marie Cecile Thijs

Marie Cecile Thijs is verkozen tot Kunstenaar van het jaar 2024. De Nederlandse fotograaf verwierf bekendheid met haar autonome werk. Daarnaast heeft ze vele schrijvers, politici en kunstenaars geportretteerd. Ze is al sinds haar jeugd gefascineerd door fotografie, maar begon haar werkend leven als advocaat. Ze herontdekte de camera en maakte meer dan twintig jaar geleden de overstap naar professioneel fotograaf. "Voor mij was het liefde op het tweede gezicht", zegt ze daar zelf over.

Marie Cecile Thijs heeft een duidelijk te herkennen signatuur en in haar  werk  is verstilling een bepalend element. Marie Cecile  Thijs  onttrekt  daarmee  objecten  aan hun gebruikelijke omgeving, los van tijd en ruimte. Dat levert eigenzinnige en wonderbaarlijke creaties op, waarin een haast surrealistische droomwereld wordt verwezenlijkt. 

Foto's van Marie Cecile Thijs doen door hun compositie en plaatsing  van  het  licht denken aan werken uit de Zeventiende Eeuw,  tegelijkertijd  is haar  werk  echter volkomen eigentijds. Zij heeft zich gespecialiseerd in geënsceneerde fotografie en creëerde zo in de afgelopen decennia bekende series waaronder White Collar, Food Portraits, Cooks, Human Angels en Amazones, die tot op de dag van vandaag in ontwikkeling zijn.

De titel van de serie Amazones refereert aan autonome jonge vrouwen, met een krachtige en open blik. Door kunsthistorische referenties te combineren met hedendaagse portretfotografie ontstaan tijdloze portretten, soms ingetogen,  dan weer speels of stralend. In deze serie staat de dochter als muse van de kunstenaar vaak centraal, zo ook in de getoonde portretten voor Anna Singer Art. 

Marie Cecile Thijs is inmiddels een  gerenommeerde naam  binnen de fotografie door vele exposities in binnen- en buitenland en is haar werk opgenomen in vooraanstaande particuliere en publieke collecties, waaronder verschillende museumcollecties, zoals het Rotterdam Museum,  the  Museum  of Photographic Arts San Diego (MOPA), het National Museum of History and Art in Luxemburg (Mnha), het Virginia Museum of Fine Arts in Richmond, Virginia ( VMFA) en het Amsterdamse Rijksmuseum.