Singer Laren in het testament
Singer Laren, ooit ontstaan uit de droom van Anna Singer, is in haar bestaan afhankelijk van donaties van particulieren. Dat doneren kan bijvoorbeeld door Singer op te nemen in het testament. “Wie kunst en cultuur een warm hart toedraagt en graag wil dat Singer Laren voor de komende generaties blijft bestaan, draagt op die manier een belangrijk steentje bij”, aldus algemeen directeur Evert van Os.
Ruim zeventig jaar geleden liet Anna Singer een museum en concertzaal bouwen aan villa De Wilde Zwanen. Hierin kon ze de kunstcollectie tonen die ze samen met haar man, kunstenaar William Singer, had aangelegd. “We zijn sinds de opening in 1956 een privaat cultureel initiatief, zonder rijks- en provinciesubsidies. En dus sterk afhankelijk van donaties van particulieren. Het zijn soms grote donaties, maar de kleine schenkingen en natuurlijk de verschillende supporters zijn minstens zo belangrijk voor Singer Laren”, vertelt Evert van Os. “Al die giften maken het mogelijk om te blijven vernieuwen en mooie initiatieven te ontplooien. Nu gaat het goed met Singer Laren, maar de komende tijd wordt misschien lastig. De plannen van de overheid raken ons meer dan gemiddeld – de btw-verhoging, de Geefwet aanpassing en de mogelijke wijzigingen in de kansspelbelasting. We weten nog niet wát er precies gaat gebeuren en die onzekerheid is niet prettig.”
VERMOGENSTRANSITIE
Juist nu doet Evert een appèl op particulieren. Hij windt er geen doekjes om. “De generatie die meewerkte aan en getuige was van de opbouw van Singer Laren is momenteel vaak bezig met hun nalatenschap. Er gaat een grote vermogenstransitie plaatsvinden bij de babyboomers. Zij hebben veelal hun hypotheek afbetaald en vermogen opgebouwd. Dan is het wellicht een idee om Singer Laren op te nemen in het testament. Voor veel mensen is het belangrijk dat een instelling als Singer Laren in ’t Gooi blijft behouden voor volgende generaties. Mensen hebben er zelf van genoten, van de tentoonstellingen, van het theater, de beeldentuin. ‘Daar willen we graag aan bijdragen, dat moet in stand blijven’, hoor je gelukkig vaak.”
FONDSEN
Er zijn verschillende manieren om Singer Laren op te nemen in het testament. “Schenken kan natuurlijk al met de warme hand, zoals dat heet. Je kunt een deel van je vermogen nalaten aan Singer; dat gaat dan vóór de erfbelasting uit. Wat ook een idee is: een specifiek fonds met een vooraf gekozen besteding. Voor educatie bijvoorbeeld, of een fonds dat geld beschikbaar stelt voor producties die niet per se publiekskrakers zullen zijn. Dat wordt dan natuurlijk vastgelegd bij de notaris.” Evert vertelt dat hij een keer een collega had met afstand tot de arbeidsmarkt, die twee jaar lang met veel plezier bij Singer Laren heeft gewerkt. “Dat vonden de ouders zo mooi, dat ze ons benaderden om een fonds op te richten, zodat we dat vaker kunnen doen.” Het gaat nu goed met Singer Laren, dus de organisatie levert graag een maatschappelijke bijdrage. Zo werken er diverse mensen uit Oekraïne in de organisatie. “Die rol hebben wij te vervullen”, vindt Evert. “Maar ook als het minder gaat, willen we dat blijven doen. En dat niet alleen: onderwerpen als inclusiviteit staan bij ons hoog op de agenda. Dat kan nu, maar later hebben we daar wellicht meer hulp bij nodig.”
VELE CONSTRUCTIES
Er zijn allerlei constructies mogelijk om Singer Laren op te nemen in de nalatenschap. Zo is het mogelijk om kunst na te laten. “Dat kunnen kunstwerken zijn die in onze collectie worden opgenomen, maar het gebeurt ook dat mensen onze hulp vragen bij de verkoop. Als het gaat om kunst van landelijke betekenis melden we dat aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na overlijden geldt dan extra aftrek van de erfbelasting voor de erfgenamen.” Wie kleiner gaat wonen en graag wil dat anderen nu al van hun kunst genieten, kiest wel eens voor een ‘beloofd legaat’: de kunst wordt dan, tot het overlijden, in langdurige bruikleen gegeven aan Singer Laren. Evert: “Er is van alles mogelijk en wij kunnen daar zeker bij helpen. Maar het doel is altijd hetzelfde: Singer Laren in stand houden voor de volgende generaties.”
VOORBEELD
Vindt hij het moeilijk om financiële hulp te vragen? Heel eerlijk antwoordt Evert: “Ik heb het moeten leren. Maar gelukkig had ik een geweldige leerschool van mijn oude voorzitter Dolf van den Brink, die kon dat als geen ander. Inmiddels heb ik er minder moeite mee. Misschien ook wel omdat ik een mooi voorbeeld heb: mijn eigen vader, kunsthistoricus Henk van Os, had een bijzondere collectie schilderijen van de Groningse Ploeg. Die heeft hij op een goed moment allemaal geschonken aan het Groninger Museum. Dat is prachtig, dat vinden wij kinderen ook. Dus ja, ik durf dat best te vragen.”
IN GOEDE HANDEN
Wie geld of kunst schenkt of nalaat aan Singer Laren, kan ervan uitgaan dat het in goede handen terechtkomt: bij de Stichting Steun Continuïteit Singer Laren. “Die gelden komen dus niet bij de exploitatie van Singer Laren terecht, oftewel: onze operatie draait daar niet van. Het geld wordt door die stichting goed beheerd. Het onafhankelijke bestuur bekijkt en beoordeelt heel zorgvuldig wat er met het geld gebeurt. Dat kan gaan naar de aankoop van kunst bijvoorbeeld, of, zoals in de laatste jaren veel is gebeurd, naar een grote verbouwing.”
Kijk voor meer informatie op singerlaren.nl/steunons.
Bekijk hier de youtube-video over Nalaten aan Singer Laren.