Schilderworkshops voor volwassenen

My World, Cobra en Hoogtepunten uit de collectie
13.00 - 15.30u
Fri 11 Oct - Fri 3 Jan
11 Oct 24
-
3 Jan 25

Schilderworkshops voor volwassenen

  • Voor wie:  volwassenen die van schilderen houden (alle niveaus van harte welkom) 
  • Wanneer: Iedere vrijdag, 13.00 - 15.30 uur
  • Begeleiding: afwisselend door beeldend kunstenaars Lisanne Langenberg en Dineke Soer 
  • Kosten: € 30,- excl. museumentree (incl. alle benodigdheden en materialen) / € 40,- / € 65,-
  • We hanteren een minimum van 5 deelnemers per keer. Bij minder deelnemers nemen we contact met u op. 
  • Let op: U hoeft alleen een entreeticket voor het museum aan te schaffen wanneer u op eigen gelegenheid voor of na de workshop het museum wilt bezoeken. Voor een museumbezoek is het reserveren van een tijdslot verplicht. Reserveer hier tickets voor het museum.  
  • Workshop Kleur, 22 nov / € 30,-
    We bekijken schilderijen van de modernist Jan Sluijters en vergelijken zijn kleurgebruik met dat van hedendaagse schilders zoals Caroline Walker en Jules de Balincourt. In deze workshop duiken we dieper in het thema 'kleur' en het mengen van kleuren. Hoe werkt dat precies? Je leert hoe kleuren elkaar kunnen versterken en welke combinaties daarvoor het beste zijn.
  • Workshop Marlene Dumas, 4 okt en 20 dec / € 30,-
    Trefzeker zet Marlene Dumas met inktvlekken portretten op papier, vaak geïnspireerd door foto’s uit haar archief en beelden uit de media. In deze workshop schilderen we met gemengde techniek ‘nat-in-nat’ op papier. Je leert hoe je de inkt laat uitvloeien in bijzondere effecten, terwijl je toch controle houdt over het proces. In het atelier liggen foto's klaar van beelden uit de media, maar je mag natuurlijk ook een eigen thema kiezen en eigen foto’s meenemen.

  • Workshop Sculptureel Schilderen, 11 okt / € 30,-
    In het museum gaan we in de tentoonstelling My World op zoek naar een sculptuur dat we op doek gaan vastleggen. Maar hoe pak je dat aan? Tijdens deze workshop leer je hoe je een stilstaand object schildert. Met acrylverf op doek besteden we aandacht aan restvorm, compositie, belichting, licht/donker, en kleurcontrast. We verdiepen ons ook in verschillende materialen: hoe schilder je glas? Hoe valt het licht? En hoe zet je plastic, bont of hout om in verf? Laat je inspireren door de spannende beelden in het museum.

  • Workshop Schilderen naar levend model, 18 okt en 13 dec / € 30,-
    Altijd al naar levend model willen tekenen en schilderen? In deze workshop leer je technieken om een model op doek te realiseren, zoals het ontwikkelen van een scherp oog voor details, het begrijpen van anatomie, het bepalen van verhoudingen, en het creëren van een sterke compositie. Na een korte rondleiding door het museum, waarbij we inspiratie opdoen uit voorbeelden, zal een model voor je klaarzitten, gebaseerd op een schilderij uit het museum.

  • Workshop Appel en Cobra, 25 okt / € 30,-
    We laten ons inspireren door de kunstenaars van de Cobra-beweging. In deze workshop keren we terug naar de bron van het scheppen en ontdek je opnieuw je eigen handschrift. We experimenteren met diverse materialen. Neem vooral inspirerende kindertekeningen mee, van jezelf of van een ander.

  • Workshop Bloemenpracht, 1 nov en 27 dec / € 30,-
    In het atelier staat een uitbundig stilleven klaar om geschilderd te worden. Je leert verschillende manieren om bloemen te schilderen en bovenal om een interessante compositie te realiseren. Hoe maak je een harmonieus schilderij? Welke kleuren gaan goed samen? Veel praktische aspecten van het schilderen naar waarneming komen aan bod.

  • Workshop Het portret, Schilderen met olieverf op waterbasis, 8 nov en 29 nov / 40,-
    In deze workshop werken we met olieverf op waterbasis (Cobra van Talens). Alle technieken komen aan bod. Je gaat naar huis met een pasteus, nog nat schilderij. In deze workshop richten we ons op het portret. Dit kan een zelfportret zijn, een portret van een geliefde, of misschien wel een bekendheid. Bedenk vooraf welk portret je wilt schilderen. In het atelier zijn spiegels aanwezig. We bekijken de meest uiteenlopende manieren om een portret te maken en zoeken naar welke stijl bij jou past. Kosten € 40,- per persoon

  • Workshop Schilderen op Keramiek, 15 nov / € 65,- (vanaf 10 personen)
    In de tentoonstelling ‘My World’ gaan we het werk van Grayson Perry ontdekken. Bo van Eek van De Kunststudio in Baarn geeft een workshop waarin je op een creatieve manier Perry's werkwijze verkent. Perry's keramische kunst is rijk aan symboliek, details en sociaal commentaar, met vaak tegenstrijdige en humoristische ondertonen. Zijn traditionele vazen en potten worden verrijkt met complexe afbeeldingen en teksten die reflecteren op thema's zoals identiteit, klasse, seksualiteit, religie, en hedendaagse cultuur.

    Tijdens deze workshop krijg je de kans om een unieke handgemaakte vaas te decoreren met onderglazuur, waarbij jijzelf centraal staat. Gebruik je zelfportret als uitgangspunt en laat je inspireren door elementen zoals je lievelingsdier, favoriete uitzicht of motiverende quotes. Duik in je verleden en verbeeld je favoriete knuffel, huisdier of superheld – niets is te gek. Na circa een week is jouw pot afgebakken en voorzien van een transparante glazuur.

    Wij berichten je wanneer de vaas klaar is en je deze kunt ophalen. (Deze workshop kost € 65,- per persoon en duurt 3 uur) 13-16 uur
  •  Workshop Dik in de verf, Schilderen met olieverf op waterbasis, 6 dec en 3 jan / € 40,-
    In deze workshop gaan we werken met olieverf op waterbasis (Cobra van Talens). Alle technieken komen aan bod, en je gaat naar huis met een pasteus, nog nat schilderij. Het uitgangspunt is een eenvoudig opgezet stilleven, maar als je een bijzonder object of vaasje hebt dat je graag wilt naschilderen, kun je dat meenemen. In het museum doen we inspiratie op bij schilders die 'schraal’ of juist heel 'vet' schilderen. Kosten € 40,- per persoon